Jak a kde dobíjet baterie na fotoexpedici - osobní auto

Jak a kde dobíjet baterie na fotoexpedici - osobní auto

Vydáno: 24. 3. 2014
Autor: martinkamin

TRONIC násobič napětí, jak dobíjet baterieOtázka, jak a kde dobíjet baterie pro fotoaparáty, navigace, satelitní telefony nebo tablety, se v posledních letech stále častěji objevuje na diskusních fórech.

Odpovědí je hodně, ale abych našel tu vlastní, na to jsem si musel počkat na začátek roku 2013, kdy jsem pro naše fotoexpedice pořídil násobič napětí do auta. Dnes jsem rád, že jsem ten krok udělal, mám o dost starostí méně.

Dobíjení baterií v autě

Na našich fotoexpedicích jsem si prošel několika zkouškami ohněm, kdy jsem se snažil dobíjet baterie do fotoaparátu pomocí různých solárních nesmyslů nebo z energetické banky. Nakonec jsem stejně někde v Himaláji skončil u místních, kteří celý den nabíjeli autobaterie ze solárních panelů, aby k této sestavě večer připojili násobič napětí a mohli všem v okolí dobít jejich mobilní hračky. Ano, možná to je extrémní situace, ale díky ní jsem pochopil, kterou z cest se vydat.

Nakonec jsem si uvědomil, že nejčastěji je proud k dispozici v osobním autě, kterým cestujete třeba na letiště nebo jen z místa na místo. Těch 20-30 minut nabíjení vaše baterie dostatečně oživí. A pokud se pohybujete na fotoexpedici v autě častěji, je násobič napětí na dobíjení všech spotřebičů vlastně nejpřímější cesta, nemusíte se spoléhat na hotely/nehotely nebo místní.

Hledal jsem řešení, které by bylo schopno dobíjet následující zdroje

  • GPS logger - nabíjí se přes USB,
  • tablety - nabíjí se přes USB nebo iPADy přes vlastní nabíječku,
  • mobilní telefony - nabíjí se přes USB nebo vlastní 220voltové nabíječky,
  • tradiční baterie typu AA nebo AAA - používané například v systémových blescích nebo bateriových gripech - nabíjí se ve specializovaných autonabíječkách na 12 V nebo 220 V,
  • Li-On baterie fotoaparátů - nabíjí se ve specializovaných autonabíječkách nebo z 220 V.

Hlavním problémem také je, že většina těchto baterií jsou Li-On nebo Ni-Mh. Pro jejich dobíjení potřebujete stálý a silný proud po dobu několika hodin. Pokud byste je chtěli nabíjet ze solárních zdrojů, kde proud je spíše slabší a navíc velice proměnný, na to se používá technilogie se stejnou kontrukcí, ale doplněná o další prvky (Li-Pol).

Než se spustím do recenze násobiče napětí vhodné pro dobíjení baterií fotoaparátů, chci se krátce zastavit u jedné možnosti, kterou jsem používal několik let (než baterie zemřela) a byl jsem s ní - pro případy nouze - spokojený.

power minigorilla energie na cestáchV roce 2009 jsem si pořídil bateriovou banku Minigorilla - Li-Pol banku na energii. Ta obsahuje HDLP (High Density Lithium Polymer) baterii, která dokáže dodat až 9 000 mAh. Banku příležitostně dobijete (i ze solárního zdroje) a ona vám pak na cestě dodá energii. Je to takový pytlík na energii.

Na minigorilla jsem si na hlavním tlačítku mohl volit mezi několika hodnotami výstupních napětí, takže jsem mohl mohl napájet opravdu všechny druhy zařízení. V balení krabice jsem dostal také několik desítek různých konektorů a redukcí, takže jsem mohl dobíjet v podstatě všechno. Například jsem mohl volit napětí 8,4, 9,5, 10,5, 12, 16 a 19 Voltů, a také pro USB 5 V.

Ze zkušeností vím, že když jsem minigorilla plně nabitou, dokázala dobít dva bločky pro Canon EOS 5D Mark I, tedy BP-511A. Při hmotnosti 265 gramů to byla pro mě několikrát záchrana na fotoexpedici v Nepálu, protože jsem například často potřeboval na cestě, kde jsme tři dny neměli elektřinu živit GPS logger. 

Když cestujete s námi na našich fotoexpedicích po světě, nikdy nemůžu předem tušit, jaký druh zařízení budete mít s sebou a jaký typ baterií budete potřebovat dobíjet. Nejsem tedy schopen zajistit příslušné redukce a konektory. Pokračujeme...

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.