3D MASTER - přístroj pro snímání panoramatických fotografií

3D MASTER - přístroj pro snímání panoramatických fotografií

Vydáno: 6. 3. 2013
Autor: martinkamin

 Asi každý někdy fotil panorama. O technice, jak správně vyfotit snímky, aby se dalo panorama sestavit v počítači, najdete všude spoustu článků. Navíc i moderní fotoaparáty, třeba SONY NEX, Canon PowerShot a jiné kompakty mají ve své výbavě funkce a průvodce na pořízení panoramatických snímků. Ovšem jejich použití je vždy za jinou cenu - například kvality. V redakci jsme proto přijali nabídku na dlouhodobý test malé motorické panoramatické hlavy 3D MASTER, kterou ovšem můžete také využít na fotografování trojrozměrných fotografií předmětů.

Nejdříve je potřeba upozornit, že 3D MASTER neřešení problém paralaxy, je to pouze otočná hlava. 3D MASTER je z větší části plastový blok napájený čtyřmi tužkovými bateriemi. Její spodní část má  standardní čtvrtinový závit (1/4 palce) na upevnění na stativ (kovový), zadní stěně dominuje displej a dvě zdířky na kabelovou spoušť a napájení ze sítě (6V napájecí zdroj je součástí balení). Horní část obsahuje unášecí kroužek s aretací, hlavní vypínač a vodováhu.

Na 3D MASTER můžete namontovat dvě součásti: buď talíř pro fotografování 3D obrázků předmětů nebo uchopovací nádstavec pro připevnění fotoaparátu (bohužel jen na výšku).

Před použitím musíte 3D MASTER naprogramovat. Je to triviální úkon, který snad zvládne každý, musíte ale umět základní slova anglicky. Hlavu zapnete hlavním vypínačem, na displeji se rozsvítí a hlava se uvede do “nulového” stavu, na displeji se objeví Welcome. Pomocí 4 tlačítek pod displejem můžete nastavit v menu, jak se má hlava chovat. Dvě tlačítka slouží pro pohyb v menu nahoru a dolů, jedno pro Start snímání a jedno pro vstup do Menu.

V menu 3D MASTER najdete celkem 5 položek Shot (nastavujete Angle - úhel pootočení hlavy na jeden krok a Frequency - kolik kroků se má udělat s tím, že první krok se také počítá), po jejich nastavení se na krátkou dobu zobrazí, jak velký úhel hlava svým pohybem pokryje.

V položce Time nastavíte počet sekund, které se před snímkem a po snímku hlava nebude otáčet.

V menu Speed jsou dvě položky: Shutter - jak dlouho na své pozici zůstane (1 až 0.2) a Rotate, jak rychle se hlava bude otáčet (L, H, M).

V menu Function najdete položky Direction (směr otáčení CW a CCW) a Mode (N a T), Language (English a asi Mandarínština).

3D MASTER funguje spolehlivě, je tichá a nenáročná. Při ovládání menu vás bude zlobit, že například při některé číselné volbě nemůžete rychleji měnit hodnoty přidržením tlačítka, ale pro každou změnu musíte tlačítko stisknout, znova, znova a znova.

 

Příklad jedné panoramatické fotografie z Milovic. Pořízena z 8 snímků a smontována v Auto Pano Giga.

Fotoaparát připevněný na rameni k panoramatické hlavě se připojí kabelem (součástí dodávky). 3D MASTER si fotoaparát sama v přesně stanovený okamžik spustí. Je ale nutné, abyste si přesně stanovili, a do hlavy uložili, jednak počet snímků a úhly pro natočení hlavy, ale také prodlevy, protože časy před snímkem, i po, lze nastavit a pro stabilizaci sestavy a při pořizování snímků s dlouhou expozicí - je to užitečné.

Problémy způsobuje kabel, pokud se vám kolem 3D MASTER začne motat, hlava je totiž dost silná a může poškodit buď konektor na fotoaparátu nebo kabel utrhnout. Kabel je naštěstí možné natáhnout.

Rameno 3D MASTER pro uchycení fotoaparátu má úhlovou stupnici a jeho konec také délkovou stupnici.

Fotoaparát je samozřejmě nejlépe nastavený v M režimu, abyste zamezili změně expozice.

Na hlavu můžete kromě panoramatické hlavy osadit také talíře pro fotografování 3D produktů. Fotoaparát pak máte na stativu a hlavu na jiném stativu, necháte jí otáčet a exponujete jednotlivé úhly natočení.

Průběh focení můžete ručně pozastavit, ale také úplně zastavit a uvést hlavu do počátečního stavu. Provedení 3D MASTER na mě dělá dojem, že je uvnitř i kus železa, to by bylo dobré znamení.

A to nejlepší na konec. 3D MASTER můžete ovládat (spouštět a zastavovat a měnit menu) pomocí dálkového ovládání podobnému dálkovému otevírání auta.

   
jednoduchost ovládání není popsán slot na baterie, je problém s jejich orientací
cena hmotnost a velikost
fotografování 3D produktů fotoaparát pouze na výšku

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.